Žádost:

Poskytnutí informací o plavbě osobní lodní dopravy na vodní cestě přehradní nádrž Nové Mlýny I.

Odpověď ze dne 1. 10. 2021:

Na vodní cestě přehradní nádrž Nové Mlýny I není plavební dráha vymezena. Plavební dráhou je tudíž celá vodní cesta a pro její užívání plavidly platí obecná pravidla pro plavbu ze zákona č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě (dále jen „zákon o vnitrozemské plavbě“) a prováděcích vyhlášek. Správcem vodní cesty je Povodí Moravy, státní podnik.

Pravidla pro provozování osobní lodní dopravy jsou především dána zákonem
o vnitrozemské plavbě, vyhláškou č. 67/2015 Sb., o pravidlech plavebního provozu
a vyhláškou č. 46/2015 Sb., o stanovení vodních nádrží a vodních toků, na kterých je zakázána plavba plavidel se spalovacími motory, a o rozsahu a podmínkách užívání povrchových vod k plavbě, z jejíhož obsahu v návaznosti na pravidlo „co není zakázáno, je povoleno“ vyplývá možnost využití přehradní nádrže Nové Mlýny I jako účelové vodní cesty uvedené v příloze č. 2 této vyhlášky k veřejné vodní dopravě.

Ohledně dotazu na omezení rybaření může Státní plavební správa odpovědět pouze z hlediska své působnosti, která vyplývá z § 29c zákona o vnitrozemské plavbě, tedy, že na sledované vodní cestě je zakázáno vléci rybolovné zařízení pomocí několika plavidel plujících vedle sebe, nebo užívat rybolovné zařízení v přístavu, přístavišti nebo překladišti. Zákaz vlečení rybolovného zařízení pomocí několika plavidel plujících vedle sebe se nevztahuje na výzkumné nebo veterinární práce nebo práce související s chovem ryb, jejichž uskutečnění uživatel rybářského revíru oznámí alespoň 30 dnů předem plavebnímu úřadu. Oznámení obsahuje údaj o místě a době uskutečnění práce a o tom, bude-li k jejímu uskutečnění potřeba upravit plavební provoz. Ve vodní ploše vymezené podle § 30a zákona o vnitrozemské plavbě je v její provozní době zakázáno užívat rybolovné zařízení.

Na vodní cestě přehradní nádrži Nové Mlýny I není koupání nijak omezeno ani upraveno. Platí zde však obecná pravidla pro koupání a potápění zakotvená zejména v ustanovení § 29d zákona o vnitrozemské plavbě, tedy zákaz koupání a potápění se v místech, kde tím může být ohrožena bezpečnost nebo plynulost plavby nebo jiní účastníci plavebního provozu, zejména na trase přívozu, na části vodní cesty, kde je vymezená vodní plocha dle ustanovení § 30a odst. 1 zákona o vnitrozemské plavbě, do vzdálenosti 100 m od mostu na sledované vodní cestě, do vzdálenosti 100 m od přístaviště, překladiště, vjezdu do přístavu a ústí přítoku, který je sledovanou vodní cestou, v přístavu, v plavební komoře a ve vodní ploše nad a pod plavební komorou až k místu, kde končí zařízení k vyvazování plavidel pro čekání na proplavení nebo v plavebních kanálech. V souladu s ustanovením § 29d odst. 4 zákona o vnitrozemské plavbě je koupající se osoba povinna chovat se tak, aby neohrožovala svoji bezpečnost a bezpečnost a plynulost plavby, zejména nesmí křížit dráhu přibližujícího se plavidla, a je povinna dodržovat bezpečné vzdálenosti od plavidel. Ohledně jiného rekreačního užívání informace poskytnout nemůžeme, neboť takové aktivity nespadají do působnosti Státní plavební správy.

Státní plavební správě z hlediska své působnosti, svěřené jí § 31 zákona
o vnitrozemské plavbě, přísluší odborné šetření a stanovení příčin plavební nehody. Nehodou je událost, k níž došlo v provozu na vodní cestě nebo v příčinné souvislosti s ním a která má za následek poškození nebo zničení plavidla, poškození nebo znehodnocení přepravovaného nákladu, pokud tyto následky nevyplynuly z povahy samotného nákladu, dále poškození vodní cesty nebo stavby na ní, újmu na zdraví nebo smrt účastníků provozu na vodní cestě.

Státní plavební správa nevede žádné řízení s fyzickou osobou podnikající, Mgr. Lucií Erbanovou, IČ 01557246, týkající se najíždění do rybářských bójek, loděk, rekreantů či koupajících se osob.

S fyzickou osobou podnikající, Mgr. Lucií Erbanovou, IČ 01557246, byla řešena pouze jedna stížnost, a to v roce 2020 stížnost koupajících se osob v přístavišti Pasohlávky vedená na Státní plavební správě - pobočce Přerov pod sp. zn. 318/PR/20. Zahájené řízení bylo zastaveno usnesením č.j. 2428/PR/20, jelikož koupající se osoby porušily ustanovení § 29d odst. 1 písm. d) zákona o vnitrozemské plavbě, tudíž přestupku dle ustanovení § 43 odst. 2 písm. f) se dopustily koupající se osoby.