Žádost:

Poskytnutí vysvětlení obsahu veřejné vyhlášky č. j. 8377/PH/21 o pozbytí právní moci rozhodnutí č.j. 53/PH/21 a zároveň žádost o doplnění informací o zdroji znečištění Vltavy.

Odpověď ze dne 27. 10. 2021:

Rozhodnutím Státní plavební správy č. j. 53/PH/21 ze dne 7. 1. 2021 bylo provozovateli Pražské Benátky s.r.o. povoleno provozovat pozemní část přístavu, který se nachází na vodní cestě Vltava, pravý břeh, od ř. km 52,88 po ř. km 53,05. Přístav je tvořen kromě pozemní části, vodní částí na toku, plovoucími zařízeními a břehovými vázacími prvky. Přístav je neveřejný ve smyslu § 6 odst. 6 písm. a) a je chráněným místem ve smyslu § 6 odst. 6 písm. b) zákona o vnitrozemské plavbě. Zároveň Státní plavební správa stanovila provozovateli pozemní části přístavu podmínky sloužící k zajištění bezpečnosti a plynulosti plavebního provozu a k ochraně životního prostředí. Rozhodnutím došlo ke sloučení neveřejného přístavu „Judita“ a přístaviště „Platnéřská“ a ke sjednocení v jednotný útvar (neveřejný přístav Judita). Z plavebního hlediska tato změna měla zajistit zvýšení bezpečnosti plavebního provozu.

Rozhodnutí však bylo napadeno odvoláním, které bylo plavebním úřadem předáno odvolacímu orgánu jako podnět k přezkumnému řízení, neboť rozhodnutí, které napadalo, bylo již v právní moci.

Ministerstvo dopravy jako odvolací orgán věc posoudilo jako odvolání, neboť, podle jeho závazného právního názoru, rozhodnutí č. j. 53/PH/21 nemohlo právní moci nabýt. Ministerstvo dopravy rozhodnutí č. j. 53/PH/21 zrušilo a věc byla vrácena k novému projednání. Zároveň muselo být zrušeno nabytí právní moci tohoto rozhodnutí. Podle závazného právního názoru Ministerstva dopravy měl plavební úřad postupovat podle § 75 odst. 3 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, neboť dojde-li k chybnému vyznačení nebo pozbude-li rozhodnutí právní moci nebo vykonatelnosti, správní orgán to sdělí těm osobám, jimž právní moc vyznačil, a učiní o tom oznámení veřejnou vyhláškou.

V současné době tedy neveřejný přístav „Judita“ a přístaviště „Platnéřská“ nejsou sloučeny a sjednoceny, probíhá o tom nové řízení tak, jak plavebnímu úřadu nařídil odvolací orgán. Nadále však platí původní rozhodnutí, na základě kterých byly neveřejný přístav a přístaviště zřízeny a podle kterých jsou obě lokality provozovány.

Ve věci znečištění Vltavy ze dne 15. 10. 2021 vodoprávní úřad Státní plavební správu nekontaktoval vzhledem k tomu, že nebyla prokázána spojitost mezi znečištěním toku a provozem plavidel.