Žádost:

Poskytnutí informace, jakým způsobem jsou zaměstnanci organizace vedeni k dodržování pravidel správné úřední komunikace, jakým způsobem je vyžadováno dodržování profesionální úřední komunikace, zda má organizace zvláštní interní předpis týkající se komunikace s veřejností, zda má organizace zvláštní interní předpis týkající se vnitřní komunikace a zda organizace pořádá školení zaměřené na úřední komunikaci.

Odpověď ze dne 19. 4. 2022:

Většina zaměstnanců SPS je ve služebním poměru, jejich služební poměr se řídí zákonem č. 234/2014 Sb., o státní službě. Tento zákon stanovuje základní práva a povinnosti státních zaměstnanců, jako například zachovávat pravidla slušnosti vůči představeným, ostatním státním zaměstnancům a zaměstnancům ve správním úřadu a při úředním jednání, nebo dodržovat pravidla etiky státního zaměstnance vydaná služebním předpisem.

SPS jako správní úřad je dále povinna vést správní řízení a jednat podle zákona č. 500/2004 Sb., správní řád. I tento zákon upravuje základní zásady komunikace, např. že veřejná správa je službou veřejnosti. Každý, kdo plní úkoly vyplývající z působnosti správního orgánu, má povinnost se k dotčeným osobám chovat zdvořile a podle možností jim vycházet vstříc. Správní řízení je vedeno převážně v písemné podobě a jednotlivé formy výstupů úřadu jsou stanoveny tímto zákonem.

Způsoby a dodržování úřední komunikace (vnitřní komunikace i komunikace s veřejností) je v SPS dále rozpracováno vnitřními předpisy. Jedná se o vnitřní předpisy v podobě směrnic, metodických pokynů či služebních předpisů. Zásady komunikace jsou v těchto předpisech obsaženy napříč, a to podle konkrétní problematiky, kterou zpracovávají. Zvláštní interní předpis týkající se úřední komunikace SPS nemá.

V současné době však SPS zavádí Systém managementu kvality podle normy ISO 9001. Ve vnitřních předpisech bude komunikace stanovena samostatně jako jeden z důležitých kriterií plnění požadavků citované normy.

SPS má vnitřní směrnici pro vzdělávání zaměstnanců, tedy i pro individuální vzdělávání zaměstnanců ohledně jejich komunikace. Samostatné hromadné školení zaměřené na úřední komunikaci SPS nepořádá.